Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-02-28

Vissa saker som du själv kan göra för underhåll av bilen.

Det finns några saker som man själv kan kontrollera på sin bil utan att behöva lämna in den på en verkstad.
Till exempel så kan man ta sin bil på en test tur. Genom att ge sig ut några mil med bilen så kan man lyssna på bilen om man hör något konstigt eller om det finns några vibrationer i bilen som inte ska vara där.
På en test tur är det därför viktigt att man inte har på någon radio eller något annat ljud så att man verkligen kan lyssna.
Känn gärna även efter hur stötdämparna känns, skulle det gunga mycket så är stötdämparna slitna. Dämparna kan man även kolla stillastående genom att man trycker ner ena hörnet av bilen och släpper, gungar det är de slitna men om det inte gungar så är det bra.
På test turen kan man även kolla om bromsarna är bra genom att bromsa lite hårdare än normalt.
Man kan kontrollera spolarvätska och torkarbladen på bilen själv. Med torkarbladen så finns det en oskriven regel och det är att man ska byta torkarblad samtidigt som man byter däcken på våren och på hösten för att vara p den säkra sidan att de ska fungera på bästa sätt.
Spolarvätska kan man fylla på själv genom att följa de instruktioner och mått som finns på en flaska med spolarvätska. Andra vätskenivåer kan man också kontrollera som bromsvätskan och kylarvätskan.
Kylarvätskan kan man också fylla på själv men man ska tänka på att man inte ska blanda olika kylarvätskor och bör därför använda det som rekommenderas. Skulle nivån på bromsvätskan vara låg så är det bäst att vända sig till verkstad.
Byte av olja och oljefilter kan man göra på egen hand och det enklaste är att ta bilen till en hall där man kan lyfta upp bilen. Innan man byter olja ska man se till så att man har ny olja som man kan fylla på, ett nytt oljefilter som man ska byta ut den gamla med samt att man även har en ny packning till ojepluggen. Oljepluggen sitter oftast under bilen som man får lossa för att tappa ut den gamla olja i bilen. Det kan ta en liten stund innan oljan runnit ut. När oljan runnit ut så använder man det nya packningen till pluggen och sätter tillbaka pluggen.
Tar lite olja och smörjer på tätningsringen till det nya oljefiltret och sätter det på plats sedan häller man i den nya oljan. Man kan till exempel även kolla batteriet själv och se till att det sitter fast ordentligt och att det är rent och fint.
Har det kommit ärg på batteriet så kan man ta bort det med en stålborste. Man kan också använda elektronikspray på batteriet som motverkar ärgning. Man kan även se över bilens alla lås och gångjärn i dörrar, baklucka och motorhuv. Behövs det smörjas så använd ett högtrycksfett som finns på sprayflaska. Det är ett bra fett som kryper in i de flesta skrymslen och vrån.

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×