Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-10-10

Tips inför vinterförvaringen

1. Platsen: 
Platsen för vinterförvaring är viktig. Luften ska vara torr vilket innebär att garaget måste vara antingen uppvärmt eller också avfuktat. Om luften är fuktig underlättas rostangrepp och problem med elsystemet. Undvik därför carport, ej uppvärmda garage, fuktiga källare, dragiga lador mm.

2.Ställ av bilen:
Stora pengar att spara på skatten. Försäkringsbolaget ändrar automatiskt försäkringen till garageförsäkring utan att du behöver säga till.

3. Rengöring:
Innan bilen ställs in är det lämpligt att tvätta den noga och gärna komplettera lackskyddet med ett lager vax.

4. Olja:
Ett oljebyte bör göras före vinterförvaringen. Bättre med ny olja än gammal i tråget under vintern. Dessutom är oljebytet klart när bilen tas i bruk på våren. Passa på även att köpa en burk Wynns Engine Oil Stop Leak för att bevara gummipackingar samt återuppliva dem.

5. Däck:
Fyll gärna på ett halvt till ett bar extra luft i däcken. Dels minskar det deformeringen och dels kompenserar det för ev förluster under vintern.

6. Sufflett:
Har bilen sufflett ska denna rengöras varsamt och skyddas från damm och smuts genom att täckas under förvaringen.

7. Underhållsladdare:
Batteriladdare med underhållsladding skall vara inkopplad under förvaringen. Lyft helst av polskorna från batteriet om bilen inte är av senare modell. Låt i så fall batteriet vara anslutet annars försvinner ex vis radiokoderna.

8. Bränsle:
Hur mycket bränsle som finns i tanken är inte viktigt. 

9. Låt bli att starta:
Starta aldrig motorn under vinterförvaringen. Kondens och sura gaser bildas då i motorn och i avgassystemet. Om motorn måste startas kör den då helt varm vilket i allmänhet är både obehagligt och olagligt.

10. Våren:
På våren kopplas batteriladdaren ur, lufttrycket kontrolleras och sen är det bara att köra. Glöm inte att det kan ha bli blivit dags att besikta bilen. Kör du med automatiskt körförbud (obesiktad) gäller inte vagnskadeförsäkringen. Naturligtvis kan bilen stå längre tid än över vintern på detta sätt. 

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×