Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-11-07

Tillsatser i motoroljan

Det finns olika tillsatser som man kan tillsätta till en motorolja för att det ska tillföra vissa specifika egenskaper som hjälper motoroljan att fungera bättre i motorn. Dessa tillsatser har man klassat in i olika områden för att de har olika egenskaper som de kan hjälpa till med.

Tillsatser som minskar oljeförbrukning

Det finns tillsatser till motorolja som hjälper till att minska på dess förbrukning. Att en motor förbrukar mycket olja beror främst på att den har blivit allt för utsliten och oljan sipprar ut och inte ens tätningar och packningar kan hålla tätt. De tillsatser som hjälper motoroljan att stanna kvar i motorn är så kallat förtjockningsmedel. Motorer som gör åt mycket olja har ett stort behov av att bli servade och att använda förtjockningsmedel fram tills dess att motorn hamnar på service kan hjälpa. Det finns även ett något billigare sätt för att hantera en sådan här problematik och det är att byta ut oljan i motorn mot en olja som har en högre viskositet som gör oljan mer trögflytande. Fast även detta är ingen lösning i längden för en motor som gör åt mycket olja, utan det är en service som motorn behöver.

Tillsatser som minskar slitage

De tillsatser som tillhör denna grupp har ett innehåll som kallas zinkalkylditiofosfat och det är en något komplicerad vätska men som det har visat sig är mycket användbar för att minska på ett slitage. Men samtidigt som det ger de perfekta egenskaperna vid de rätta mängderna så kan för mycket utav ämnet istället skada. När man tillverkar motoroljor så är zinkalkylditiofosfat ett ämne som man tillsätter till motoroljan men det måste vara en väl anpassad mängd så att det verkligen kan göra nytta och att det inte blir för mycket i motoroljan för då gör den i stället skada på motorn.

Tillsatser som sparar bränsle

Tillsatser i denna grupp är mestadels tillverkat av ett ämne som är bekant av många som kallas för Teflon. Teflon är allmänt känt för att ha en låg friktion, att det är ett ämne som skull kunna spara bränsle uppemot 10 till 20 procent kan dementeras meddetsamma. Det absolut effektivaste sättet som också är det billigaste för att spara bränsle är att man har en mjuk körstil och att se till att motorn är i en god kondition med ett bränslesystem som är rätt inställd, byter till nya tändstift vid service samt att man byter till ny olja som är av en god kvalitet. På vinterhalvåret så går det åt ganska så mycket bränsle vid kallstarter och för att värma upp motorn. Där kan en smörjolja bidra med en lägre viskositet för att det ska bli lättare att starta och få motorn varm snabbare. I längden så kan det bidrar till lägre bränsleförbrukning.

Wynns Formula Gold Engine Treatment är tillsatsen som har dessa egenskaper. Även Wynns Super Charge som är till för äldre bilar. 

 

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×