Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-10-31

Svensksåld eller Import?

Det finns både för- och nackdelar med importerad bil.

Något som är väldigt vanligt på importerade bilar är att mätarställningen är manipulerad. Ju kortare sträcka en bil har gått desto mer värd är den. Det finns många bedragare som inte skyr några medel för att tjäna lite extra pengar så de bryr sig inte alls om att lura någon. Det här är den allra största faran man måste se upp med när det kommer till importerade bilar.

Att köpa sig en importerad bil, i alla fall i Sverige handlar till största del om sunt förnuft. Om en bil som är utrustad med både navigationssystem och inbyggd mobiltelefon skulle ha rullat 1000-2000 mil nere i Tyskland per år kanske det inte är så troligt. Det skulle i så fall vara mellan hemmet och mataffären ungefär. Det är mer troligt att en sådan bil har rullat mellan 5000-6000 mil per år eftersom det troligtvis är en bil som någon använt i arbetet. Det är sådana här saker som man får leta efter så kan man lista ut om saker är rimliga själv. Man ska helst bilda sig en uppfattning om vad bilen skulle kostat i landet som den kommer ifrån. Man ska också försöka bilda sig en uppfattning om vad säljaren är för typ.

Bara för att en bil är nyimporterad så behöver det inte heller innebära att den är dålig för det. Man kan till och med kolla upp historiken för bilen i de flesta länder som bilarna är importerade ifrån. Dock kan det bli svårare för en bil som blivit importerad till Sverige för några år sedan. Det är bättre att lägga ner lite tid innan köpet på efterforskningar så att man slipper bli lurad. Ibland har det visat sig att importerade bilar varit stulna eller att det finns förfalskade service böcker i den.

En del påstår istället att det manipuleras lika mycket med mätarna här hemma som det gör på importerade bilar så att det inte är något man ska ta hänsyn till. Det här är alltså något man får ställas inför själv och bestämma om man ska lita på eller inte. Något som kan vara stora fördelar på importerade bilar är att de är mycket välvårdade, vilket givetvis kan variera, men rostskadorna är i allmänhet mindre tack vare att det är skonsammare saltmängd på vägarna i andra länder.

Det finns en del saker i utrustningen som kan skilja sig mellan svensk sålda och importerade bilar. Det kan vara saker som att värmesitsar och strålkastarrengörare inte ingår i grundutrustningen. Motoralternativen kan också vara mindre vilket en del kan se som en nackdel. Mindre motorer kan dock vara fördelaktigt för andra eftersom de är bränslesnålare. Den största fördelen med importerade bilar är nog att de i de allra flesta fall är billigare än de svenska. Det är främst på grund av utrustningen i bilarna. Då det nästan alltid är importerade bilar har mycket bättre utrustning än svenskålda. 

Ett bra tips är att kolla upp historien med Carfax. Många bilentusiaster har inget emot import så länge det är välbehållen och välomhändertagen med ärliga mil. Annars kan man även åka in till en auktoriserad verkstad och be dem gå igenom bilen innan köp. Det är värt dem pengarna.

Så är du ute efter en specifik bil och du vill har den så maxutrustad som möjlig så är det inte helt fel att köpa en import. Såvida du inte hitta en svensksåld med samma utrustning och pris. 

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×