Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2019-01-10

Oljebyte på en Peugeot 107

Jag byte olja till min Peugeot 107 häromdagen så jag tänkte dela med mig lite hur jag gjorde det. Men först vill förklara lite vad motoroljans uppgift är samt hur dålig olja kan påverka din motor.

VAD ÄR MOTOROLJANS UPPGIFT FÖR DIN MOTOR?

Motoroljan har många viktiga uppgifter. En är att smörja, det vill säga hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. En annan är att kyla ner motorn genom att transportera bort värme. Den ska också skydda motordelarna från oxidation och korrosion samt minska vibrationerna och dämpa motorljudet. Mjukgörande ämnen håller gummipackningarna smidiga och elastiska så att de inte torkar, spricker och läcker olja. Dessutom har motoroljan en rengörande funktion. I rengöringsprocessen blandas oljan efter hand upp med överflödig bensin, diesel eller etanol och även fukt och t.o.m. avgaser som trycks in via kolvringarna. Därför måste motoroljan och oljefiltret bytas med jämna mellanrum. Oljebytesintervallen specificeras av fordonstillverkaren.

HUR PÅVERKAR DÅLIG OLJA DIN MOTOR?

Osmorda slitdelar i motorn nöts ned fortare. Dessutom ökar risken för oljeläckage via kolvringarna vilket smutsar ner förbränningsutrymmet och bränslespridarna.

Gammal eller nedbruten olja kan sätta igen redan trånga oljekanaler och oljesilar med totalhaveri och dyr reparation som följd. Oljan slutar, helt eller delvis, att cirkulera i oljesystemet.

När gammal motorolja töms ut sitter ofta smutsiga oljerester kvar på motorns innerväggar och i oljekanalerna. Den nya motoroljan börjar genast rengöra dessa, vilket snabbare förbrukar den nya oljans rengörande egenskaper och därmed förkortar dess livslängd.

Motoroljan blir tjockare och trögare, pga. mer smuts, vilket gör att motorn får jobba tyngre och drar mer bränsle. En motorolja där de rengörande och smörjande egenskaperna förbrukats i förtid ökar slitaget i motorn. Packningarna riskerar att bli torra och spruckna vilket innebär oljeläckage.

Ni får ursäkta det dåliga bilderna för jag var rätt stressig den dagen. Men ni kan läsa texten under bilderna för en bättre förståelse. BTW.. Jag byte även luftfilter samt kupefilter som jag glömde ta foto på. :)

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×