Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-04-26

Har du läckage i kylare?

Vad påverkar kylarvätskans kvalitet och funktion samt kylarens täthet?
Glykol med låga halter av smörjande ämnen innebär att friktionen i kylarsystemet ökar. Glykol med låga halter av rostskyddande ämnen innebär att kylarsystemet blir känsligt för rostangrepp. För låg halt av glykol i kylarvätskan gör att den fryser till is vid låga temperaturer – vilket leder till sprickor och hål i kylaren och toppackningen. För hög halt av glykol gör att motorn inte kommer upp i tillräckligt hög arbetstemperatur. För långa bytesintervaller av kylarvätskan gör att de smörjande och rostskyddande egenskaperna förbrukas.

Hur påverkar dålig kylarvätska och otät kylare din motor?
Ökad friktion får vattenpumpen att gnissla och den riskerar att slitas ut i förtid. Rostangrepp kan orsaka kylarläckage med konsekvensen att kylaren kokar p.g.a. för lite kylarvätska. Detta kan leda till kostsamma reparationer av kylaren, topplocket och cylinderblocket. Rosten kan även spridas till oljekanalerna då kylarsystemets kanaler löper parallellt med dessa för att effektivt kyla motoroljan. Om rosten får fäste i oljekanalerna så kommer motorolja att läcka in i kylarsystemet och/eller tvärtom. Detta kan leda till allvarliga motorskador med större reparationer som följd. Isproppar kan också leda till kylarläckage med samma konsekvenser. Imman på fönsterrutorna blir svår att få bort om inte kylarvätskans temperatur är rätt. Att färdas i ett fordon med mycket imma på rutorna kan vara trafikfarligt.

Skulle läckaget vara mindre än 1.2 mm så kan du testa vår Cooling System Stop Leak. BÄST I TEST!

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×