Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-04-11

Dieselpartikelfilter

Vilken uppgift har partikelfiltret i ditt fordon?
Dieselmotorer avger betydligt mer sotpartiklar än bensin- och etanolmotorer. Sotpartiklarna orsakas av ofullständig förbränning av bränslet och blandas med avgaserna. Sotpartiklarna är skadliga för både människan och miljön. Därför finns ett partikelfilter i dieselfordon som samlar upp sotpartiklarna och förhindrar utsläpp av dem.

 

Vad påverkar partikelfiltrets funktion?
Vid optimal körning så rengörs partikelfiltret automatiskt. För att denna förbränningsprocess ska starta krävs körning i hög hastighet i mer än 20 minuter och en temperatur på cirka 650 grader Celsius. Detta kallas för passiv återställning. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för många dieselbilförare. Korta körsträckor, stadstrafik och trafikstockningar gör att varken hastighet, körtid eller temperatur når upp till vad som krävs för passiv återställning. Partikelfiltret blir då igensatt av sotpartiklarna.

 

Hur påverkar ett igensatt partikelfilter ditt fordon?
Ett igensatt partikelfilter hindrar flödet av avgaserna vilket leder till effektförlust. Varningslampan tänds och motorn går ner i nödläge. Till slut stannar fordonet och det går inte att köra. Detta leder till kostsam rengöring och i värsta fall byte av partikelfilter. Ett partikelfilter kan kosta över 30.000 kronor beroende på fordonsmodell!

Med Wynns Dieselpartikelfilter Regenerator löser du problemet när det är akut.

Det finns även för förebyggande syfte med Wynns Dieselpartikelfilter Cleaner

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×