Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-06-07

Automatlåda

Vad är oljans uppgift i din automatväxellåda?

Oljan i automatväxellådan (ATF-oljan) har ett antal viktiga uppgifter. ATF-oljan ska smörja och hålla gummipackningarna mjuka och spänstiga så att dessa inte torkar ut och spricker då detta leder till oljeläckage. Den ska även kyla och hålla temperaturen på rätt nivå genom att transportera bort värme från automatväxellådan till oljekylaren. ATF-oljan ska också rengöra de trånga oljekanalerna och hålla dessa fria från avlagringar och gamla oljerester. För att klara av detta måste ATF-oljan bytas regelbundet. Oljebytesintervallen specificeras av fordonstillverkaren.

 

Vad påverkar oljans kvalitet och funktion?

Fordon som ej används regelbundet orsakar spruckna gummipackningar då dessa ej smörjs kontinuerligt av mjukgörande additiver. Detta leder till oljeläckage. Ibland är packningarna så pass dåliga att de behöver bytas ut vilket kan bli kostsamt. Korta körsträckor gör att kondens bildas i oljan eftersom den inte hinner förbrännas. Många kallstarter är inte bra då oljan ej hinner bli varm. Körning långa sträckor i hög hastighet ger en hög oljetemperatur som orsakar oxidation, vilket försämrar kvaliteten på ATF-oljan. Avlagringar bildas i oljesystemet. Långa oljebytesintervaller gör att de renande och mjukgörande egenskaperna försämras. Detta leder till smutspartiklar i oljan och risken för spruckna packningar ökar då de ej får den smörjning som behövs får att hålla tätt. Oljeläckage kan uppstå med oregelbunden växling som följd.

 

Hur påverkar dålig ATF-olja din automatväxellåda?

Oljeläckage på grund av spruckna packningar minskar oljemängden i automatväxellådan. Detta leder till sämre kraft, ryckig och hård växling och i värsta fall haveri. Kondens i ATF-oljan kan orsaka rostangrepp i automatväxellådan. Oxidation och igensatta oljekanaler gör att ATF-oljan får svårare att cirkulera. Automatväxellådan får jobba hårdare och slitaget ökar. Växlingarna kan bli ryckiga och hårda. Risk finns för växellådshaveri.

Testa Wynns Automatic Transmission Treatment

Wynn´s Automatic Transmission Treatment oljetillsats för automatlådan stoppar oljeläckage i en otät automatlåda. Rengör automatlådan från smuts, partiklar och gamla oljerester.

Rengör, täta och skydda din automatväxellåda!

Undvik oljeläckage och växla mjukare.

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×