Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2017-11-09

Allt du vill veta om motorolja. Del 2

Syntetisk Olja
Även syntetiska oljor kan blandas med vanliga mineraloljor. Den Syntetsiska oljan styrka är dess goda egenskaper både vid kallstart och höga temperaturer vid hård belastning. Bilägare med "turbo" bör köra på syntetisk olja för lång livslängd på motorer och turboaggregat. En syntestisk olja ger också lägre friktion och därmed bränslebesparing. Att syntetiska oljor är bra märks bland annat på att allt fler biltillverkare rekommenderar sina kunder att använda denna typ av olja. Syntetolja är även bra val ur miljöhänseende eftersom den kräver mindre av jordens resurser än vad mineralolja gör. 
Det är heller inga problem att byta från mineralolja till syntetolja. En helsyntetisk olja är en olja som endast består av syntetiska basoljor samt additiv. En delsyntetisk olja är uppbyggd av basoljor, som både av mineralolja och syntetisk olja i väl valda proportioner samt additiv.

Fuska inte med oljebytet
Fuskat med oljebyteti bilen? Det är ingen bra idé. Till slut kommer motorn att se ut som på bilden nedan, en tjock smet av bränd olja, smuts , vatten och stålrester från motorn. 
Olja är ett viktigt smörjmedel i motorn. Oljehinnan ska skydda metalldelarna som rör sig mot varandra. Den smörjer exempelvis kolvarna när det rör sig upp och ner i cylindrarna. Utan olja skapar metall-mot-metallfriktionen så mycket värme att materialet så småningom svetsas samman och motorn skär.

Detta händer om man inte byter motoroljan:

  • Smuts kommer att ackumuleras i oljan. Filtret tar bort smutsen till en viss del men så småningon kommer filtret att täppas igen och den smutsiga oljan kommer att rinna rätt igenom filtret utan att renas. Smutsig olja är tjock och slipande, så det ger mer slitage.
  • Tillsatser i oljan som rengöringsmedel, dispergeringsmedel, rost och friktionsreducerare slits så att oljan inte smörjer så bra som den borde. 
    Så småningom, allt eftersom oljan blir smutsigare och smutsigare kommer den att sluta smörja och motorn slutar fungera, därför är det viktigt att byta oljan i tid.

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×