Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-11-28

Servostyrning

Vad är oljans uppgift i din servostyrning?

Oljan i servostyrningen har ett antal viktiga uppgifter. Oljan ska smörja och hålla gummipackningarna mjuka och spänstiga så att dessa inte torkar ut och spricker då detta leder till oljeläckage. Den ska också smörja servopumpen så att den jobbar mjukt och friktionsfritt. Förutom detta ska den också hålla oljekanalerna rena och fria från avlagringar så att man får en jämn och mjuk styrning. För att klara av detta måste oljan bytas regelbundet. Oljebytesintervallen specificeras av fordonstillverkaren.

Vad påverkar oljans kvalitet och funktion?

Fordon som ej används regelbundet orsakar spruckna gummipackningar då dessa ej smörjs kontinuerligt av mjukgörande additiver. Detta leder till oljeläckage. Ibland är packningarna så pass dåliga att de behövs bytas ut vilket kan bli kostsamt. Långa oljebytesintervaller gör att de renande och smörjande egenskaperna försämras. Detta leder till att smutspartiklar bildas i oljan och risken för spruckna packningar ökar då de inte får den smörjning som behövs får att hålla tätt. Oljeläckage kan uppstå – med ryckig och trög styrning som följd. Gammal olja oxiderar vilket innebär avlagringar som täpper till oljekanalerna.

Hur påverkar dålig olja din servostyrning?

Oljeläckage på grund av spruckna packningar minskar oljemängden i servostyrningen. Detta leder till trög och ryckig styrning.

Oxiderad olja bildar avlagringar i servosystemet som hindrar oljeflödet, minskar oljetrycket och ökar slitaget. Styrningen blir trög och ryckig. Smutspartiklar i oljan kan också orsaka gnissel och oljud från servopumpen. Till slut krävs renovering av hela servon eller byte av servopumpen.

Vi har en kanonprodukt för just servosystemet. Wynns Power Steering Stop Leak med Hög koncentration av mjukgörande additiver återupplivar och håller gummi- och neoprenpackningarna mjuka och spänstiga – som då håller tätt och förhindrar oljeläckage. Livslängden ökar på packningarna. Även gamla, torra och spruckna packningar återupplivas. Oljeläckaget minskar eller upphör helt. De smörjande tillsatserna skyddar servopumpen och gör att den jobbar mjukt och tyst utan gnissel eller oljud. Livslängden på servopumpen ökar också. Rengörande additiver håller oljekanalerna fria från avlagringar så att styrningen blir jämn och mjuk. Produkten är enkel att använda – ingen demontering krävs!

2018-11-21

Snart..............

2018-11-14

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Valet av vinterdäck är en evig fråga. Och inte så lätt att besvara. Det är i de flesta fall ett individuellt val som till stor del beror på vilken bil man har, var man kör och när.

Vad ska du tänka på när du väljer vinterdäck?

Den däcktyp du behöver skiljer sig rejält åt beroende på var i Sverige du kör bil. Olika däcktypers prestanda är optimerade för vissa underlag, men när du är ute och kör så brukar underlagen variera. Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö.

Dubbdäck är bättre på äldre bilar utan antisladdsystem om man ofta kör på vintervägar. 

Dubbfria vinterdäck har bättre väggrepp på lös snö än dubbade däck.

Bilar med antisladd- och antispinnsystem och bra odubbade vinterdäck kan köras på de flesta vinterväglag, men är mindre bra på våt is.

Om ditt val blir dubbfria vinterdäck är det viktigt att veta att det finns två typer av dubbfria vinterdäck: däck för nordiska förhållanden och däck för centraleuropeiska förhållanden. Välj nordiska dubbfria vinterdäck som har en gummiblandning och ett mönster som är skräddarsydda för våra svenska vinterförhållanden. De ger betydligt bättre vintergrepp än centraleuropeiska vinterdäck, där bra våtgrepp och höga hastigheter prioriteras istället för bra vintergrepp.

Friktionsdäck året runt?

Det är lagligt att använda friktionsdäck året runt, men det är alltså inget man rekommenderar. Gummiblandningen i ett friktionsdäck är anpassat för vinter och kyla, inte för värme. Det ger ett sämre väggrepp och ökar därmed faran för olyckor. Det ger en längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver. Risken för vattenplaning ökar och därmed risken för allvarliga olyckor. Dessutom slits det hårdare än ett sommardäck på grund av den speciella gummiblandningen. Slitna däck är en av de vanligast bakomliggande orsakerna till många olyckor. Genom att kontrollera dina däck regelbundet kan du få ut några extra år ur dina däck och göra vägarna tryggare.

Kom–ihåg om vinterdäck:

* 1 oktober-30 april får du ha dubbdäck på bilen.
* 1 december-31 mars måste du ha dubbade eller odubbade vinterdäck om det är vinterväglag, dvs snö, modd, is eller frost på någon del av vägbanan eller på angränsande gator och vägar. Undantag från vinterdäckslagen finns, t ex före resa till eller från utlandet.
* Vinterdäck ska vara märkta med bokstäverna M (Mud) och S (Snow) i någon kombination. Undvik s k allvädersdäck, eftersom de är för mjuka i värme och för hårda i kyla.
* Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst tre millimeter, helst minst fem millimeter för bästa väggrepp, vid vinterväglag.
* Bästa däcken ska sitta bak, oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven.
* Drar du släp måste du ha vinterdäck på släpet också under perioden 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Har bilen dubbdäck måste släpet också ha det.

2018-11-07

Tillsatser i motoroljan

Det finns olika tillsatser som man kan tillsätta till en motorolja för att det ska tillföra vissa specifika egenskaper som hjälper motoroljan att fungera bättre i motorn. Dessa tillsatser har man klassat in i olika områden för att de har olika egenskaper som de kan hjälpa till med.

Tillsatser som minskar oljeförbrukning

Det finns tillsatser till motorolja som hjälper till att minska på dess förbrukning. Att en motor förbrukar mycket olja beror främst på att den har blivit allt för utsliten och oljan sipprar ut och inte ens tätningar och packningar kan hålla tätt. De tillsatser som hjälper motoroljan att stanna kvar i motorn är så kallat förtjockningsmedel. Motorer som gör åt mycket olja har ett stort behov av att bli servade och att använda förtjockningsmedel fram tills dess att motorn hamnar på service kan hjälpa. Det finns även ett något billigare sätt för att hantera en sådan här problematik och det är att byta ut oljan i motorn mot en olja som har en högre viskositet som gör oljan mer trögflytande. Fast även detta är ingen lösning i längden för en motor som gör åt mycket olja, utan det är en service som motorn behöver.

Tillsatser som minskar slitage

De tillsatser som tillhör denna grupp har ett innehåll som kallas zinkalkylditiofosfat och det är en något komplicerad vätska men som det har visat sig är mycket användbar för att minska på ett slitage. Men samtidigt som det ger de perfekta egenskaperna vid de rätta mängderna så kan för mycket utav ämnet istället skada. När man tillverkar motoroljor så är zinkalkylditiofosfat ett ämne som man tillsätter till motoroljan men det måste vara en väl anpassad mängd så att det verkligen kan göra nytta och att det inte blir för mycket i motoroljan för då gör den i stället skada på motorn.

Tillsatser som sparar bränsle

Tillsatser i denna grupp är mestadels tillverkat av ett ämne som är bekant av många som kallas för Teflon. Teflon är allmänt känt för att ha en låg friktion, att det är ett ämne som skull kunna spara bränsle uppemot 10 till 20 procent kan dementeras meddetsamma. Det absolut effektivaste sättet som också är det billigaste för att spara bränsle är att man har en mjuk körstil och att se till att motorn är i en god kondition med ett bränslesystem som är rätt inställd, byter till nya tändstift vid service samt att man byter till ny olja som är av en god kvalitet. På vinterhalvåret så går det åt ganska så mycket bränsle vid kallstarter och för att värma upp motorn. Där kan en smörjolja bidra med en lägre viskositet för att det ska bli lättare att starta och få motorn varm snabbare. I längden så kan det bidrar till lägre bränsleförbrukning.

Wynns Formula Gold Engine Treatment är tillsatsen som har dessa egenskaper. Även Wynns Super Charge som är till för äldre bilar. 

 

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×