Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2018-06-20

En kylare kan bäst beskrivas som ett värme överföringssystem där värme från det heta kylmedlet skickas ut genom en fläkt. 

De flesta kylare i moderna fordon tillverkas av aluminium. Motorkylmedel strömmar från inloppskällan till utloppet i form av tunna rör monterade parallellt. Därifrån överförs värme genom radiatorn och ut i luften.

Det finns en termostat nära framsidan av motorn. Allt eftersom värmen i motorn ökar och uppnår en viss temperatur, öppnas denna termostat och låter kylmedlet med vatten passera.

Denna vätskekombination hålls kvar i kylaren. När den sedan kommer till motorn så sprids den ut i cylindrarna och plockar upp värme som skapas genom friktion och brinnande bränsle. Detta kylmedel återförs sedan in i kylaren.Det finns dessutom en fläkt mellan motorn och kylaren som effektiviserar kylningsprocessen.

Kylmedlet slutför sin cirkulation genom radiatorn och förbereds där för återvinning i motorn och en till runda. Frontgrillen på fordonet är också till nytta. Ytterligare kylning tillförs genom att låta luft fläkta radiatorn medan bilen är i rörelse.

Det finns flera orsaker till varför en radiator skulle sluta fungera. Ett exempel är att termostaten täpps igen och inte vill öppnas. Då hindras kylmedlet från att cirkulera och motorn överhettas. Men den utan tvekan störta orsaken till fel i kylsystemet är läckor.

Det finns ett flertal tätningar, slangar och packningar som kan slitas ut och börja läcka. Då påverkas kylningen negativt och motorn löper risk att överhettas.

Vad påverkar kylarvätskans kvalitet och funktion?
Vatten med hög kalkhalt bildar lätt kalkrester i kylarsystemet. Dessa sätter sig längs kanalerna som kylarvätskan cirkulerar i. Kylarvätskan får då svårare att strömma fritt i de trånga kanalerna och risk finns att kalkresterna helt sätter igen kylarsystemet.

Glykol med låga halter av rostskyddande ämnen innebär att kylarsystemet blir känsligt för rostangrepp.

För långa bytesintervaller av kylarvätskan gör att de smörjande och rostskyddande egenskaperna förbrukas.

Hur påverkar dålig kylarvätska din kylare?
Kalkrester i kylarsystemet och/eller gammal kylarvätska kan göra att kylarvätskan helt eller delvis slutar cirkulera. Då ökar trycket och kylaren kokar. Om man inte stannar motorn så riskerar man att det blir sprickor i topplocket och cylinderblocket vilket leder till kostsamma reparationer. Rostangrepp kan orsaka kylarläckage med konsekvensen att kylaren kokar p.g.a. för lite kylarvätska. Detta kan leda till kostsamma reparationer av kylaren, topplocket och cylinderblocket.

Rosten kan även spridas till oljekanalerna då kylarsystemets kanaler löper parallellt med dessa för att effektivt kyla motoroljan. Om rosten får fäste i oljekanalerna så kommer motorolja att läcka in i kylarsystemet och/eller tvärtom. Detta kan leda till allvarliga motorskador med större reparationer som följd.

Imman på fönsterrutorna blir svår att få bort om inte kylarvätskans temperatur är rätt. Att färdas i ett fordon med mycket imma på rutorna kan vara trafikfarligt.

Vid byte av kylarvätska rekommenderar vi att använda Wynns Cooling System Flush  för att rengör och tar bort rost och kalkavlagringar. 

2018-06-07

Automatlåda

Vad är oljans uppgift i din automatväxellåda?

Oljan i automatväxellådan (ATF-oljan) har ett antal viktiga uppgifter. ATF-oljan ska smörja och hålla gummipackningarna mjuka och spänstiga så att dessa inte torkar ut och spricker då detta leder till oljeläckage. Den ska även kyla och hålla temperaturen på rätt nivå genom att transportera bort värme från automatväxellådan till oljekylaren. ATF-oljan ska också rengöra de trånga oljekanalerna och hålla dessa fria från avlagringar och gamla oljerester. För att klara av detta måste ATF-oljan bytas regelbundet. Oljebytesintervallen specificeras av fordonstillverkaren.

 

Vad påverkar oljans kvalitet och funktion?

Fordon som ej används regelbundet orsakar spruckna gummipackningar då dessa ej smörjs kontinuerligt av mjukgörande additiver. Detta leder till oljeläckage. Ibland är packningarna så pass dåliga att de behöver bytas ut vilket kan bli kostsamt. Korta körsträckor gör att kondens bildas i oljan eftersom den inte hinner förbrännas. Många kallstarter är inte bra då oljan ej hinner bli varm. Körning långa sträckor i hög hastighet ger en hög oljetemperatur som orsakar oxidation, vilket försämrar kvaliteten på ATF-oljan. Avlagringar bildas i oljesystemet. Långa oljebytesintervaller gör att de renande och mjukgörande egenskaperna försämras. Detta leder till smutspartiklar i oljan och risken för spruckna packningar ökar då de ej får den smörjning som behövs får att hålla tätt. Oljeläckage kan uppstå med oregelbunden växling som följd.

 

Hur påverkar dålig ATF-olja din automatväxellåda?

Oljeläckage på grund av spruckna packningar minskar oljemängden i automatväxellådan. Detta leder till sämre kraft, ryckig och hård växling och i värsta fall haveri. Kondens i ATF-oljan kan orsaka rostangrepp i automatväxellådan. Oxidation och igensatta oljekanaler gör att ATF-oljan får svårare att cirkulera. Automatväxellådan får jobba hårdare och slitaget ökar. Växlingarna kan bli ryckiga och hårda. Risk finns för växellådshaveri.

Testa Wynns Automatic Transmission Treatment

Wynn´s Automatic Transmission Treatment oljetillsats för automatlådan stoppar oljeläckage i en otät automatlåda. Rengör automatlådan från smuts, partiklar och gamla oljerester.

Rengör, täta och skydda din automatväxellåda!

Undvik oljeläckage och växla mjukare.

2018-05-30

Vad påverkar lukten i kupéutrymmet?

På en varm sommardag brukar dem flesta känna av att det luktar väldig illa i kupen. Men vad är det som gör det luktar illa? Här beskriver vi lite vad orsaken kan vara. Dem flesta köper doftgran för att det ska lukta gott. Men det är precis som när du kommer hem efter en svettig dag och du hinner inte duscha. Du är stressad att komm iväg så du byter om snabbt och spraya dig med parfym för du ska lukta gott. Men problemet är att din svett finns fortfarande kvar. 

 

Vad påverkar lukten i kupéutrymmet?

Dammpartiklar, pollen och andra föroreningar samlas och fastnar i AC-systemet. Detta gör att bakterier, svamp och mögel bildas i AC:n då det är en perfekt miljö för dessa. Inom tid kan dessa börja lukta illa. De dåliga lukterna cirkulerar i kupén och sätter sig i sätena, innertaket och i bagageutrymmet m.m. Dessa lukter är sura och icke angenäma att andas in, varken för dig som förare eller för dina medpassagerare. Blöta hundar avger en viss lukt som biter sig fast i sätena och i lastutrymmet.

 

Inpyrd röklukt är något annat som inte luktar speciellt gott.

Några andra exempel som också orsakar dåligt lukt i kupén är spyor och svett samt spilld mat och dryck.

 

Hur påverkar dåliga lukter fordonets förare och passagerare?

Att färdas i ett fordon med dålig lukt kan orsaka illamående samt andra obehag. Körupplevelsen blir mindre angenäm och det känns helt enkelt inte behagligt att färdas några längre sträckor i ett fordon som luktar illa. Vid eventuell försäljning av ditt fordon kan dåliga lukter göra ditt fordon svårsålt.

 

Wynns har en kanon produkt som ni borde testa.  
Wynn´s Clean-Air tar bort dåliga lukter genom att bryta ner de illaluktande molekylerna och neutralisera bakterier. Du får en väldoftande och fräsch kupé. 

 

2018-05-16

Polera bilen hemma.

Då det säkert finns väldigt många där ute som är osäkra på hur man polerar sin bil så tänkte jag skriva en enklare guide om detta. 
Det är väldigt viktigt att ha mycket tålamod, inte stressa och ta pauser. Jag ska nedan beskriva förberedande av bilen inför polering och poleringsteknik samt val av polertrissor.
Viktigt är att arbeta i en lokal eller en väldigt molnig dag. Är ej rekommenderat att göra detta under solljus. 

1. Tvätt av bilen:

Det är väldigt viktigt att bilen är kliniskt ren inför poleringen, annars så finns risken att smuts fastnar på polertrissorna och dras med runt och repar lacken när man kör med maskinen. 
Jag själv applicerar alltid en kallavfettning på torr bil och låter verka i några minuter. Använd gärna fälgrengöring på fälgar och däck för bästa resultat. När den avfettningen har verkat i 5-7 minuter spolar du noggrant av bilen nerifrån och upp med en högtryckstvätt. jag rekommenderar att du håller munstycket ca 30cm från bilen. Spola samtidigt av fälgar, däck och hjulhus samt även dörrgångar om dessa är smutsiga eller om du applicerat avfettning/fälgrengöring där.

2. Förbered bilen för polering:

Bilen ska vara helt torr inför detta. Använd vanlig maskeringstejp och tejpa för alla svarta plast och gummilister på bilen, även om det finns medel som är silikonfria och inte smutsar ner så mycket så rekommenderar jag detta. Det är alltid bekvämare att jobba samt slippa efterarbete om det trots allt skulle bli något.

3. Nu är vi klara för att polera:

Börja med att applicera en lagom mängd medel så trissan blir fuktig. Håll ett lätt tryck och för maskinen sakta i i cirkelrörelser. Hitta en lagom hastighet på maskinen som känns behaglig och där du märker att glansen träder fram. Arbeta igenom en sektion i taget och gå vidare till nästa sektion när det knappt finns något medel kvar på panelen. Torka av det som blir överblivet. När du är nöjd med resultatet och har fått ett bra djup och en fin glans i lacken är det viktigt att gå vidare till sista steg, nämligen lägga ett skyddande lager vax.

4. Vax/Skydd:

Efter att du lagt tid och energi på att få bort repor och få bilen att glänsa är det väldigt viktigt att skydda lacken så den håller sig blank och fin. Detta gör du enkelt genom att applicera ett tunt lager vax på bilen. Detta ger även ett större djup i lacken och lite mer glans. Vax finns både i flytande och fast form (även kallat "paste"). Flytande vax är enklast att applicera med en maskin. Paste vax applicerar du för hand. När du använder dig av en maskin lägger du vaxet på vaxtrissan och kör maskinen i en låg hastighet mot lacken. Paste vax applicerar du för hand och det behöver generellt vara på lacken en liten längre stund. Innan du torkar av "paste" vaxet kan du prova att dra ett finger mot lacken. Om vaxet försvinner helt från den ytan du dragit fingret så är det redo att torkas bort med en mjuk mikrofibertrasa. Annars avvaktar du en stund till.

Så gjorde jag på min bil i alla fall. Hoppas ni också få er bil glansig och fin nu inför sommaren.

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×