Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2017-06-09

Vad orsakar svart/blå/vit rök från avgasröret?

Har du nånsin funderat på varför det ryker svart/blå/vit avgas från avgasröret?
Här kommer olika diagnos för de färgerna.

Tunn vit rök, som snabbt skingras= normalt

Tjock vit rök, för varmt, kylvatten som kondenseras. 

*För lågt sjövattenflöde
*Kontrollera impeller
*Brusten topplockspackning
*Spricka i avgaslimpa
*Spricka i topplock

Blå avgaser, smörjolja som förbrännas

*Slitna kolvringar
*Slitna ventilstyrningar.
*Läckande tätningar i turbon.
*Igensatta (ej rengjorda) luftfilter, där vevhusventilationen *återförs till dessa. Dvs maskinen tar in förbränningsluft ifrån vevhuset.
*Grå avgaser, diesel som inte förbränns: Felaktig inställning av insprutningssystemet
*Låg förbränningstemperatur
*Läckande ventiler

Svart rök, även här diesel som inte förbrännas pga överskott av bränsle. 

*Spridare feljusterad
*Brusten fjäder i spridare.
*Dålig tillgång på förbränningsluft
*Hårt smutsade luftrenare
*Delvis blockerad tilluftintag
*Hög temperatur på förbränningsluften
*Trasig motorrumsfläkt
*Blockerade ventilationsvägar
*Felaktig turbo
*För högt inställda bränslepumpar

2017-05-03

Hur många tänker på vad vi egentligen fyller tanken med?

Vad är bränslets uppgift för din motor?
Bränslet har många viktiga uppgifter för din bilmotor förutom att fungera som drivmedel. Det ska också smörja, rengöra, kyla och driva ut fukt ur bränslesystemet.

Vad är det vi fyller bränsletanken med?
Dagens stränga lagkrav tvingar bränsletillverkarna att anpassa bränslet till miljölagstiftningen. Bränslet innehåller för lite av ämnen bly och svavel, vilka har smörjande egenskaper för ditt bränslesystem. Dagens bränslen är mycket känsliga för kemiska reaktioner där bland annat föroreningar ifrån tät stadstrafik är ett stort problem.

Det är viktigt att bränslet innehåller det rätta ämnena eller att man i efterhand tillsätter högkvalitativa bränsletillsatser för att klara dessa påfrestningar. Rätt oktantal (bensin) och cetantal (diesel) är viktigt för att motorn ska fungerar optimalt. 
Bränslet är faktiskt en färskvara som tappar oktantal med tiden om man inte använder sitt fordon regelbundet.

Vad påverkar bränslets kvalitet och funktion?

  • Låg blyhalt och låg svavelhalt minskar smörjningen av bränslepumpen och bränslespridarna. Detta leder till ökat slitage på dessa komponenter.
  • Föroreningar ifrån tät trafik försämrar bränslets kvalitet. Det blir beläggningar i cylindern, på ventilerna och på bränslespridarna. Detta ger sämre förbränning samt oregelbunden sprutbild.
  • Extrem värme i dagens högteknologiska bränslespridare kräver nedkylning av bränslet. Om inte bränslet kyls tillräckligt så oxiderar det. Konsekvensen blir avlagringar och nedsmutsade bränslespridare.
  • Kondens och fukt påverkar bränslet negativt. När varmt överblivet bränsle returneras i den svalare bränsletanken bildas kondens som lägger sig på botten i bränsletanken. Detta orsakar bakterietillväxt och kan även skapa isproppar och leda till rostangrepp på känsliga komponenter.

Hur påverkar dåligt bränsle/dålig spridning din motor?
Bakterierbildning samt avlagringar sätter igen bränslefiltret, bränslespridarna och bränslepumpen. Detta kan leda till dålig sprutbild vilket orsakar oregelbunden tomgång, högre avgasvärden samt tappad motorkraft.

Ökat slitage och rostangrepp i bränslesystemet leder ofta till dyra reparationer eller byte av bränslespridare och bränslepump. Lägg därtill eventuella kostnader för bärgning till verkstad, hyrbil och ombesiktning på grund av höga avgasvärden.

2017-04-25

5 Viktiga saker att tänka på när du ska sälja din bil.

Har du bestämt dig för att sälja bilen finns det flera saker du måste tänka på innan ägarbytet sker. Vi har sammanställt en lista med de fem viktigaste sakerna du bör tänka på innan du säljer bilen. För att få ett så högt försäljningspris som möjligt och för att affären ska gå smidigt är det bra att kolla igenom dessa punkter.

1. Formaliteter och skador
Något av det första du bör göra innan du sätter igång med din försäljning av bilen är att se över besiktning och service av bilen. Har dessa gjorts i rätt tid? Har du fått de stämplar du ska ha? Om din bil har mindre skador eller slitage kan det vara värt att reparera dessa. Även om du får lägga lite pengar på att snygga till bilen kan du oftast höja försäljningspriset. En potentiell kund kommer garanterat att påpeka brister på bilen för att sänka priset – se därför till att erbjuda en bil i ett så bra skick som möjligt.

2. Tvätta och städa
Precis som vi nämnde i punkten ovan är skicket på bilen väldigt viktigt för att du ska få ett så högt pris som möjligt. Redan innan du lägger ut din annons är det såklart bra att bilen är tvättad, polerad och ser så fin ut som möjligt. Gör en noggrann rengöring både utvändigt och invändigt. Om bilen är rejält skitig kan det vara värt att lämna in den på tvätt. Om du har rökt i bilen kan det vara nödvändigt att lämna in bilen på en så kallad djuprengöring. Eftersom din potentiella köpare köper en begagnad bil ska den vara så fin och fräsch som det bara går. När bilen är snygg är det bra om du försöker ta en så professionell bild som möjligt. Fota gärna bilen på ett ställe där bakgrunden är lugn och inte drar någon uppmärksamhet från bilen.  

3. Prissättning
Att sätta pris på bilen är en av de svårare utmaningarna. Du önskar såklart så högt pris som möjligt. Tipset är att kolla igenom annonser för samma bil som du ska sälja. Då ser du vilka priser andra säljare tar. Det är viktigt att ta upp flera saker i beräkningen, exempelvis hur många mil bilen kört, vilket tillverkningsår bilen har och om du investerat i bilen på olika sätt. Självklart spelar utrustningen en stor roll. Ju mer utrustning bilen har desto bättre. Oftast är det ingen idé att sätta för höga priser eftersom den potentiella köparen med största sannolikhet har stor koll på vad din bil är värd. Men ditt argument blir då kring utrustningen.

4. Prutmarginal
Sätt en prutmån och ett absolut lägsta pris så är du redo för förhandlingen. För en säker betalning är det viktigt att du ser överföringen av pengarna direkt. Tyvärr finns det många lurendrejare som visar dig att pengarna förts över från personens konto och sedan, när personen fått nycklarna till bilen – avbryter transaktionen. Acceptera heller inga större summor kontant. För bådas säkerhet ska du och köparen skriva ett köpekontrakt.

5. Rusta upp bilen med Wynns.
Ett bra tips att höja värdet på bilen är att använda Wynns produkter på bilen. Som t ex vår "SPA" behandling. Du berätta till din spekulant att du rengjort motorn med Wynns invändig motortvätt sedan hällt i Wynns Formula Gold Engine Treatment för bästa skydd. Samt rengjort hela bränslessystemet med Wynns Formula Gold Petrol eller Diesel System Treatment. På så sätt får du spekulanten att förstå att du tar hand om din bil vilket ökar trovärdigheten hos dig.

Hoppas detta gör dig klokare.

Lycka till med Bilförsäljningen!

2017-04-11

Lite info om dieselpartikelfilter.

Vilken uppgift har partikelfiltret i ditt fordon?
Dieselmotorer avger betydligt mer sotpartiklar än bensin- och etanolmotorer. Sotpartiklarna orsakas av ofullständig förbränning av bränslet och blandas med avgaserna. Sotpartiklarna är skadliga för både människan och miljön. Därför finns ett partikelfilter i dieselfordon som samlar upp sotpartiklarna och förhindrar utsläpp av dem.

 

Vad påverkar partikelfiltrets funktion?
Vid optimal körning så rengörs partikelfiltret automatiskt. För att denna förbränningsprocess ska starta krävs körning i hög hastighet i mer än 20 minuter och en temperatur på cirka 650 grader Celsius. Detta kallas för passiv återställning. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för många dieselbilförare. Korta körsträckor, stadstrafik och trafikstockningar gör att varken hastighet, körtid eller temperatur når upp till vad som krävs för passiv återställning. Partikelfiltret blir då igensatt av sotpartiklarna.

 

Hur påverkar ett igensatt partikelfilter ditt fordon?
Ett igensatt partikelfilter hindrar flödet av avgaserna vilket leder till effektförlust. Varningslampan tänds och motorn går ner i nödläge. Till slut stannar fordonet och det går inte att köra. Detta leder till kostsam rengöring och i värsta fall byte av partikelfilter. Ett partikelfilter kan kosta över 30.000 kronor beroende på fordonsmodell!

 

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×