Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2019-03-06

Så håller du barnen glada under bilresan

En bilsemester med barnen kan vara strålande, fantastisk, sagolik och alldeles… alldeles… superhemsk. Undvik problemen – bli inspirerad av vår lista hur du håller alla på bra humör och får resan att gå snabbare.

1. Planera MED barnen Vare sig resan går till Bjurträsk eller Berlin – låt barnen vara med och bestämma om hur resan ska gå till. Vägar, sevärdheter, val av resmat, avresetide… Ja, allt blir lättare när alla varit delaktiga i besluten. Varför inte låta barnen ha tillgång till kartbok, resehandböcker eller kart- & rese-appar? På så sätt kan de följa upp er planering under själva resan. (Att på flygresan se flygplanet hacka sig fram på tv-skärmen över en världskarta kan vara världens tråkigaste ”film” – men vi kollar ändå…)

2. Packa i tid Att stressa in barn och bagage i bilen i sista stund är aldrig en bra start på resan. Alla blir irriterade, ingen väska blir rätt placerad och du kommer med största sannolikhet glömma något som – lite senare under resan – är grunden till tredje världskriget i din bil.

3. Pausa ofta Ja, alla vill komma fram. Men det sättet att tänka gör också att vägen dit blir på tok för mycket transportsträcka. Försök att göra ”vägen till målet”. Hitta på saker – de små äventyren/avstickarna till en sjö eller ett mysigt fik kanske gör att ni kommer fram nån timme senare, men vad föredrar du: harmoni eller helveteshumör? Och enkla sträcka-på-benen-pauser är både underskattade och extremt effektiva mot ”bråk i baksätet”. Ta med en boll och spring bort överskottsenergin!

4. Tydliga regler Trött på att tjata för att få slut på bråken & gnället? Sätt upp tydliga regler före resan – om det bråkas efter tillsägelse så blir det konsekvenser. Till exempel ingen glass efter lunchen. Extremt viktigt att sedan fullfölja, annars betyder reglerna ingenting.

5. Förbered tidsfördriv. Att ha nåt att göra under turen är kanske viktigast av allt – för hur mycket du än planerar så är en lång bilresa en lång bilresa. Har du fler än ett barn är det bra att inte bara tänka ut tidsfördriv där alla deltar utan även saker som är individuellt anpassade.

*Ladda upp med filmer, musik, sagor/böcker. Köp filmer (från till exempel Itunes), skapa passande spotifylistor (eller ännu hellre, låt barnen göra det) och ta ett långlån på biblioteket. Att ha med en ryggsäck full av böcker, som bara får läsas på resan, är ett äventyr i sig – men inget för de som lätt blir åksjuka. Ritböcker & korsord är också bra!

*Räkna snälla tanter & gubbar. Va, vad är det här? Jo, det handlar om att vinka till andra bilister – det som kör förbi eller blir passerade. Den som får flest vinkningar tillbaka vinner! Detta räknande går förstås att anpassa till andra lekar – räkna röda och/eller gula bilar, kossor på närliggande ängar (ropa ”Mu”), hästar, snabbmatsskyltar… Lekarna och fantasin räcker till Långtbortistan och tillbaka!
*Sånger & ramsor. Det finns mängder av härlig musik och roliga rytmövningar som är perfekta för bilresan. Googla dina favoriter. Eller kör karaoke för hela slanten!

*Ordlekar finns kvar för att de är populära. Den vanligaste på bilresan? Bilda ord av bilarnas registreringsskyltar. Gör det på tid för att skapa ytterligare spänning.

6. Uppgradera tekniken Surfplattor och smartphones kan ibland vara rena gudagåvor på en bilresa. Men se till att du har det som behövs. Räcker surfhastigheten/potten? Har du en bra och säker hållare? Är de extremt nödvändiga hörlurarna anpassade för längre lyssning och håller de tätt? Det kan vara värt att titta på nya! Och se till att du har möjlighet att ladda via cigarettuttaget – det kan rädda hela semestern.

 

Källa Enklare liv

2019-02-27

SDM Spring Meet 2019

Nu när solen börjar titta fram så är det äntligen dax att plocka ut entusiastbilarna eller hojarna.

Vår samarbetspartner Street Dreams Malmö kommer arrangera sin första Bil & Mcträff i Malmö med bl a utställning och fina priser. Bedömningen kommer ske i olika klasser och framförallt kommer folket att få köra träffens Bil/Mc. Det kommer att rösta fram:

1 Bästa bygge
2 Bästa mc
3 Bästa tysk
4 Bästa amerikan
5 Folkets pris

Samtidigt som alla kan umgås och ha kul kommer det även fotograferas och spela in material till SDM kommande Youtube kanal där det kommer visas till resten av världen. Utöver detta stödjer SDM Cancerfonden och stickers kommer finnas till hands att köpa. Pengarna går sen oavbrutet till Cancerfonden. 

Diversa samarbetspartner kommer att delta på ett eller annat sätt.  Och självklart kommer Wynns att sponsra med lite goodiebags till vinnarna. :)

Plats: Hanögatan 9, 21124 Malmö

Tid: Lördagen den 11 maj. Kl:16.00 - 20.00

 

SDM - Street Dreams Malmö

SDM representerar folket där ute som är helt tokiga i motordrivna fordon. Målet är och bygga den absolut största community för alla där ute. Events, Show, Meetings samt media uppdrag är deras röda tråd.

2019-02-20

BMW M kommer med helt nya X-modeller

BMW M utvidgar sin modellportfölj med fyra helt nya X-modeller. Det handlar om BMW X3 M och BWM X4 M, samt utförandet BMW X3 M Competition och BWM X4 M Competition, med den kraftfullaste motorn någonsin.

BMW har under en lång tid legat i SAV-klassens framkant, något som understryks ytterligare vid lanseringen av de nya modellerna. Storfavoriten BMW X3 blir nu, tillsammans med BMW X4 som lanserades i februari 2018, en del av M-familjen. De nya modellerna är utrustade med en 6-cylindrig M TwinPower-bensinmotor. Detta ger M-modellerna 480 hästkrafter och i Competition-utförande, med den kraftfullaste 6-cylindriga motorn någonsin, hela 510 hästkrafter. Modellerna är dessutom fyrhjulsdrivna med BMW M xDrive som tillsammans med Active M Differential kan fördela kraften över hjulen utifrån behov. BMW X3 M och BMW X4 M förgylls av den ikoniska BMW-grillen och 20-tumshjul i grå metall, medan deras Competition-utförandet har 21-tumshjul i lättmetall. Interiört finns exklusiva material som karbonfiber och sportsäten i Vernasca- eller Merinoläder. Bilarna är utrustade med en åttastegad Steptronic-växellåda med växelpaddlar på ratten för att enkelt kunna välja mellan manuell och automatisk körning.

 

Källa: Motormagasinet

2019-02-13

5 sätt att slippa de nya miljözonerna

För alla som vill fortsätta att köra bil i stan finns det lösningar. Här är 5 bra sätt att komma runt förbuden i miljözonerna.

 

1) Gammal bil

Veteranbilar undantas helt från miljözonerna 1 och 2 på samma sätt som det redan i dag är undantag för veteraner bland de tunga fordonen. Miljözonerna kan tidigast träda i kraft 1 januari 2020 men vi vet att flera kommuner, bland annat Stockholm, mer än gärna vill gå till val med förslag om miljözoner på gatorna. Det betyder att bilar som är av årsmodell 1990 eller äldre enligt Trafikverkets definition blir veteranbilar lagom till att zonerna träder i kraft i Stockholm. Så vill du fortsätta att köra bil i zon 1 eller 2 och inte har råd med en ny bil är en veteranbil ett bra alternativ. Varför inte en gammal Volvo 744:a från mitten av 1980-talet? Finns för 15-30 000 kronor.

2) Privatleasing

Med en så pass osäker framtid som vi ser nu med justeringar i fordonsskatten och nya miljözoner kan privatleasing vara ett tryggare alternativ. Ett privatleasingavtal som tecknas i år gäller de kommande tre åren och sen bör vi veta mer om hur och när miljözonerna verkligen införs och av vilka kommuner. Ett leasingavtal med en Euo6-diesel eller bensinare ger dig tillgång till miljözon 2 även om zonerna införs så snabbt det bara går. Att privatleasa en laddhybrid eller elbil kan också vara ett sätt att undersöka om det är något för dig. Ford erbjuder privatleasing på sin nya Fiesta för cirka 1 600 kronor per månad vilket är bland de billigaste i Sverige.

3) Euro 6

För att få köra i miljözon 1 eller 2 efter 1 juli 2022 krävs avgasrening enligt normen Euro6. De flesta nya bilar har bättre rening än så och bilbranschen pratar om Euro6c och Euro6d. Euro6-kraven infördes för alla nya bilar den 1 september 2014 och efter den 1 september 2015 fick inga nya bilar säljas som inte hade Euro6-rening. Köper du en bil från 2013, 2014 eller 2015 är det i dag mycket viktigt att kontrollera att det är en Euro6-bil. Det syns i bilens instruktionsbok. Du ska verkligen se upp med Euro5-bilar om det är en bil som ska användas där det finns risk att miljözoner införs.

4) Bilpool

Det kommer allt fler typer och varianter av bilpooler och för alla som bor i innerstan eller i en del av en stad som berörs av miljözoner så kan det vara dags att sälja bilen och gå med i en bilpool. Kontrollera bara så att poolens bil klarar av den miljözon du vill köra i – när det nu blir några zoner. En bilpool är ett bra sätt för att se hur ofta du verkligen behöver bil och det blir ett test på om du kan lösa vardagen utan att alltid ha bil. Kanske går det att komplettera bilpoolen med en elcykel eller ett månadskort på kollektivtrafiken? Som medlem i en bilpool med elbilar kan du också testa om du klarar dina resor med den räckvidd som elbilen har. Och tänk på att en bilpool också kan vara en form av korttidshyra av en bil.

5) Kör ute i landet

Miljözonerna beskrivs som ett storstadsfenomen och visst är det framför allt miljöpartisterna i Stockholms kommunfullmäktige som skriker allra högst om förbud och miljözoner. Och det är förstås också på vissa platser i Stockholm där luften är som sämst. För alla utanför Stockholm är ändå miljözonerna viktiga. Det blir svårare att sälja bilar som inte klarar zonerna i Stockholm med omnejd och vill du turista i Stockholm kommer du kanske inte att få köra in i stadskärnan med din bil. Stockholm påverkar också en stor del av tjänstebilsmarknaden vilket kommer att styra över utbudet av tjänstebilar till modeller som klarar miljözonerna. Totalt påverkar de nya miljözonerna cirka tre miljoner bilägare i Sverige med äldre bensin- och dieselbilar och därmed påverkas hela landet.

 

Källa: Allt om bilar

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×