Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
2019-01-30

10 saker att tänka på om du kör bil i kylan

Fortsätter du trotsa iskylan och ta bilen? Det är några saker som kan vara bra att tänka på då.

När det är kallt ut kan det vara skönt att hoppa in i sin egen bil, varm och gosig tack vare kupévärmaren. Eller så är det bara svinkallt och du har inget annat val än att ta bilen. I vilket fall som helst finns det flera saker du kan tänka på om du ska rulla fram under vintertid.

1) Kolla batteriet
Vissa bilbatterier slutar fungerar i kylan. Det är faktiskt den absolut vanliga anledningen till att bärgningsbilen måste rycka ut under vintern. Så, underhåll ditt batteri.

2) Ha rätt olja
Så klart, men har du tänkt på vilken olja du har? När det blir kallt kan den bli mer trögflytande och fungera sämre i motorn. En tunnare olja kan vara på sin plats för att lättare kunna starta bilen på vintern.

3) Frostskyddsvätska är viktigt
Bilen behöver kylvätska, men frågan är om den tål kylan? Kolla upp det. Annars kan det gå riktigt illa om till exempel motorblocket går sönder på grund av att vätskan frusit.

4) Dieselfilter
Har du en dieselbil bör du kolla ditt dieselfilter. När det är kallare än tio minusgrader finns en risk att det täpps igen. Kontrollera filtret och byt ut det om det inte är bra.

5) Elbatteri
Har du en elbil? Tyvärr drabbas du av det kalla vädret. Det har testat elbilar och sett att du kommer kunna köra ungefär 40 procent kortare sträcka när det är riktigt kallt. Det du kan göra för att batteriet ska fungera bättre är att hålla det varmt, till exempel genom att ladda det, fram tills du ska köra iväg.

6) Smörj låset
Det spelar ingen roll hur väl du tar hand om motor och däck om du inte kommer in i bilen. Dörren kan kännas som fastfrusen, men det är enkelt åtgärdat. Det du behöver är låsspray och silikonstift. Stiftet använder du till listerna runt dörren och, ja, låssprayen till låset. 

7) Däcken
Vi utgår från att du fattar själv att du ska ha vinterdäck. Men har du kollat att däcken är bra? Däckens minimidjup är 3 millimeter på vintern, enligt svenska lagen, men vi rekommenderar 4 milimeter. Dessutom är gummi en färskvara och gamla däck kan få sämre väggrepp, tänk på det.

8) Motorvärmare
Ja, fixa det om du har möjlighet – och inte bara för att det är mysigare att sätta sig i bilen. Det gör att bilen drar mindre bränsle och gör att varken motorn eller batteriet behöver jobba lika hårt som annars eftersom de är uppvärmda från start.

9) Skrapa rutorna
Ja, tråkigt och smärtsamt kallt, men det är inte värre än att krocka på grund av att du hade dålig sikt. Och om du trots allt inte bryr dig om ditt och andras liv kanske det här biter på dig: Du kan få feta böter.

10) Vindrutetorkarna
Slask och snö och annat störigt vill gärna fastna på rutan under vintern och självklart behöver du fungerande vindrutetorkare och spolarvätska. Nödlösningen från sommaren med vatten som spolarvätska kommer inte fungera när det frusit...

 

 

Källa från nyheter 24.

Vänligen välj privat eller företag.

Privat
Företag
Du kan enkelt ändra detta val längst ner till höger på sidan
×